Jak se dlouhodobě zbavit nadýmání
Jak se dlouhodobě zbavit nadýmání
Nadýmání nemusí být jen občasnou spíše nepohodlnou reakcí na váš aktuální jídelníček, ale i potenciálně vážný zdravotní problém. Může totiž ukazovat na hlubší problémy s trávicím systémem a může značně narušit kvalitu života.
Co způsobuje nadýmání?
Plynatost je důsledkem nahromadění plynů v našem trávicím systému. Ty vznikají hned několika způsoby:
- Trávením nadýmavých potravin.
- Nadměrným polykáním vzduchu při hektickém stravování.
- Častým pitím sycených nápojů.
- Stresem, který prokazatelně snižuje efektivitu trávicího procesu.
Pokud nadýmání trvá déle nebo je doprovázeno dalšími příznaky, může signalizovat vážnější zdravotní problém, např. syndrom dráždivého tračníku, Crohnovu chorobu, ulcerózní kolitidu, nebo intoleranci na určité potraviny.
Potraviny a nápoje často spojené s nadýmáním
Nevhodná skladba jídelníčku patří k těm nejčastějším příčinám nadýmání. I proto doporučujeme se v první řadě zaměřit právě na stravování a životosprávu jako celek. Kromě toho, že uděláte něco pro své zdraví, pomůže vám to určit, zda se skutečně nejedná o závažnější problém.
Mezi ty dráždivější obecně patří potraviny s vysokým obsahem vlákniny, ale i další často překvapivé položky:
- Luštěniny – fazole, čočka, hrách
- Zelenina – brokolice, květák, zelí
- Sycené nápoje – limonády, perlivé vody, ale i vitamínové šumáky
- Některé ovoce – jablka, hrozny
- Umělá sladidla – sorbitol, xylitol
Jídel, které vám mohou způsobit těžkosti je ale mnohem více. Na jejich rozpoznání se zaměříme v další části článku.
Tipy na prevenci a zmírnění nadýmání
Trávení je komplexní proces, který ovlivňuje nespočet faktorů. Dobrá zpráva je, že spoustu z nich máte ve své moci jen a jen vy.
Nebojte, nikdo neříká, že si už nikdy nedáte čočku, nebo si neužijete sklenici vychlazené coly. Důležité ale je začít si všímat, jak vaše tělo reaguje na konkrétní potraviny a svůj jídelníček tomu přizpůsobit.
Ideálním prvním krokem je začít si psát jídelní deník. Ten by měl reflektovat vše, co jste snědli a vypili, ale i časy jednotlivých jídel. Pro ještě lepší srovnání do něj můžete zapisovat i případný výskyt zažívacích obtíží. Díky deníku budete mít lepší kontrolu i nad pravidelností, která je pro lepší zažívání klíčová.
Věnujte stravování adekvátní čas. Už žádné jezení ve spěchu a hltání velkých soust. Možná zjistíte, že při pomalém jezení budete sytí i z mnohem menších porcí. V tomto kontextu dává také smysl rozdělit si jídlo do několika menších porcí v průběhu dne.
Hýbejte se! Pohyb vaše střeva ocení a je to navíc skvělý prostředek, jak bojovat s nepříjemným stresem. Počítá se i obyčejná procházka, jóga, plavání, apod. Rozhodně se nemusíte nutit do olympijských výkonů.
Domácí léčebné metody a doplňky stravy
Skvěle fungují odvary z bylinek jako je máta nebo fenykl a své umí i čaj z čerstvého zázvoru.
Skvělým pomocníkem jsou probiotika. Ty najdete v bio jogurtech nebo kefíru. Bohužel také v celé řadě spíše nadýmavých potravin, jako je kysané zelí. Proto se nemusíte bát sáhnout po probiotikách ve formě doplňků stravy.
Vhodné léčebné přípravky
Náš Permisan® obsahuje silici máty peprné, která působí relaxačně na trávicí systém a pomáhá zmírnit bolesti břicha spojené s nadýmáním. Díky tomu podporuje normální trávení a představuje účinnou pomoc i při vážnějších obtížích, jako je syndrom dráždivého tračníku.
Kdy vyhledat lékaře
Pokud jste se poctivě snažili zlepšit své návyky, ale ani po několika týdnech nevidíte změnu, možná je na čase vyhledat odbornou pomoc.
Mezi indikátory, že jde o vážnější problém patří vedle pravidelného nadýmání také bolest břicha, úbytek na váze, krev při vylučování nebo změna barvy a konzistence stolice i moči. V takovém případě nedoufejte, že obtíže přejdou samy a objednejte se k lékaři.
zdroje:
www.euc.cz/clanky-a-novinky/clanky/nadymani-priciny-lecba-a-prevence
www.vitalia.cz/clanky/nadymani-jaka-jidla-nejvic-skodi
Přejít zpět