Potraviny způsobující plynatost

Bolest břicha, nadýmání a plynatost jsou běžné problémy, se kterými se už setkal každý. Jak ale takovým nepříjemnostem předejít? Nejčastější příčinu plynatosti hledejte v potravinách, které konzumujete.
S pravidelnou konzumací luštěnin plynatost odezní
Čočka, sója, fazole nebo hrách jsou oblíbené zdroje bílkovin. Jsou ale také spojeny s pocity nadýmání a plynatostí, proto se jim mnohdy raději vyhýbáme.
Problém tkví v obsahu vlákniny a sacharidů, které naše tělo nedokáže pohodlně strávit. Jde především o oligosacharidy rafinózu a stachiózu. Náš trávicí systém si s oligosacharidy nedokáže efektivně poradit kvůli absenci potřebných enzymů. Tyto sacharidy se tak rozkládají až v tlustém střevě za pomoci střevních bakterií, přičemž dochází k fermentaci. Střevní bakterie při procesu produkují odpadní plyny jako dusík, vodík nebo oxid uhličitý a tak způsobují nadýmání. V případě, že je ve střevě nadbytek nevhodných bakterií, může se to projevit prohloubením potíží (průjem, bolesti a křeče v podbřišku, zvýšená tvorba plynů)1.
Luštěniny vám chutnají a nechcete se jich vzdávat? Máme pro vás dobrou zprávu! S pravidelnou konzumací si tělo na oligosacharidy zvykne a plynatost postupně zmizí.
Namočte luštěniny dopředu
Nadýmání můžete zabránit namočením luštěnin před vařením. Ideální doba je 8 hodin. S množstvím vody nešetřete a v průběhu namáčení ji několikrát vyměňte. Namáčením oživíte zrna a probudíte enzymatické procesy, kterými začíná klíčení. Díky tomu se z vaší oblíbené luštěniny vyplaví nadýmavé látky, puriny a kyselina fytová2. Nezapomeňte po namáčení vyměnit vodu a luštěniny vařit v nové. Pokud chcete zajistit ještě lepší stravitelnost a přínos luštěnin, vařte luštěniny společně s mořskou řasou.
„Osobně ráda používám Nori, na jednu stogramovou porci vystačí 1 g mořské řasy.“ - Mgr. Zuzana Švédová, Dis., nutriční terapeutka
Kromě mořské řasy můžete k luštěninám přidat také koření. Vhodné koření pokrm ochutí, ale také pomůže s lepší stravitelností. Doporučujeme vyzkoušet klasický mletý kmín, římský kmín, koriandr, majoránku nebo třeba česnek.
Pokud s luštěninami nemáte zkušenost, nebo se vám nechce je dlouho namáčet, doporučujeme začít s červenou čočkou, která je z luštěnin nejstravitelnější.
Potrápit můžou také sycené nápoje
Kromě potravin můžou plynatost způsobit také nápoje. Pivo obsahuje velké množství oxidu uhličitého, který se následně uvolňuje ve střevech a způsobuje nadýmání. Podobně to funguje také u minerálek a jiných sycených nápojů.
Tepelně upravené ovoce a zelenina vás trápit nebude
Jíst hodně ovoce a zeleniny je součástí zdravého životního stylu. Některé druhy vás ale můžou pěkně potrápit. Obsahují totiží velké množství vlákniny, jejíž nadměrná konzumace může u některých osob vyvolat zažívací potíže doprovázené právě plynatostí3. Příkladem jsou:
- jablka a hrušky,
- brokolice a květák,
- zelí nebo růžičková kapusta.
Stejně jako u luštěnin si však na pravidelnou konzumaci vlákniny tělo postupně zvykne a nežádoucí účinky budou časem mírnější.
Tipy, jak zabránit nadýmání
Kromě správné úpravy nadýmavých potravin můžete své potíže zlepšit také jednoduchými návyky:
- Nepospíchejte u jídla a důkladně žvýkejte.
- Při jídle (ani bezprostředně po jídle) nepijte.
- Nezapomínejte na pravidelný pohyb.
- Dodržujte pitný režim prostřednictvím nesycených nápojů.
- Používejte při vaření koření (např. oregano, anýz, tymián).
„Dovolte si u jídla zklidnit, zastavit se a s vděčností jídlo sníst. Podporujete tím parasympatikus, druhou část autonomního nervstva, která podporuje peristaltiku, enzymatickou tvorbu či slinění.”1
V závěru je důležité si uvědomit, že plynatost a nadýmání jsou běžnými problémy, ale se správnými opatřeními a změnou životního stylu je lze účinně léčit a kontrolovat. Pokud se tyto stavy nezlepší nebo se objeví další příznaky, jako je bolest břicha nebo krev ve stolici, je důležité vyhledat lékařskou pomoc.
Zdroje:
- https://centrumnavyku.cz/nadymani-mozne-priciny-a-jak-na-nej/
- https://www.celostnimedicina.cz/aby-nas-lusteniny-nenadymaly.htm
- https://www.stobklub.cz/clanek/muze-mit-vlaknina-negativni-ucinky-/